CLINICA DENTAL RICARD TRAYTER

Demana cita al 93 846 56 06 (Granollers) · 93 672 00 53 (La Palma de Cervelló)

L’ortodòncia és la branca de l’odontologia que s’encarrega de l’estudi, prevenció, diagnòstic i tractament de les anomalies de forma, posició, relació i funció de les estructures dentomaxilofacials.

El seu objectiu és prevenir, diagnosticar i corregir les seves possibles alteracions i mantenir-les dins d’un estat òptim de salut i harmonia, mitjançant l’ús i control de diferents tipus de forces.

Prefix procedent del grec, Orthos: dret, regular, correcte, recte.

Arrel procedent del grec, Odonto: dent.

Dins de l’ortodòncia estètica s’inclouen bàsicament dos tipus de tractaments: mitjançant aparells fixes i mitjançant aparells removibles “invisibles”.

Els aparells fixes d’ortodòncia estàn formats per certs elements anomenats bracketts que s’adhereixen a les dents mitjançant un adhesiu, uns arcs d’aliatge metàlic i un conjunt de lligams. Aquests aparells es fan servir per modificar les posicions de les dents i fins i tot per canviar les dimensions dels maxilars.

Per a la ortodòncia vestibular utilitzem bracketts de ceràmica. Els arcs i lligams en aquest tipus d’ortodòncia van folrats (blancs) perquè no es vegi el metall.

És important tenir en compte que l’odontòleg és el responsable del maneig dels aparells fixos (és a dir que el pacient no se’ls pot treure sense l’assistència del professional en ortodòncia).

L’ortodòncia invisible consisteix en l’ús d’uns alineadors removibles que estan dissenyats per a exercir una força determinada sobre les dents i així provoquem els moviments desitjats. Aquests alineadors es canvien cada 15 dies o cada mes segons el tipus de tractament i la quantitat de moviment que necessitem.

La durada d’un tractament d’ortodòncia depèn de diversos factors (principalment):

La complexitat del cas.

El tipus d’aparells.

La col.laboració del pacient.

Durant el tractament d’ortodòncia és molt important motivar i instruir al pacient perquè mantingui una higiene bucodental òptima.

Hi ha un altre tipus d’ortodòncia estètica que és la ortodòncia lingual que consisteix (igual que l’ortodòncia fixe) en l’ús de bracketts però per la cara interna o lingual de les dents.

Dr. Ignasi Mira Vazquez

Articles relacionats

  • All Post
  • Uncategorized @ca