
Reeducació funcional: Dra. M.Montaraz La traumatologia dentària té gran importància en els últims temps degut als accidents de trànsit, a…
L’allargament coronari és un procés comú i important en la pràctica quirúrgica dental que es defineix com l’increment de la longitud de la corona clínica.
Objectius del allargament coronari
1. Exposició de suficient quantitat de teixit dentari
sa per eliminar la càries.
2. Reforç de la qualitat de la retenció de les
restauracions.
3. Col.locació correcta del marge de les restauracions
sense envair l’amplada biològica.
4. Millora de l’estètica en pacients amb marge
gingival desigual i exposició excessiva de la
geniva.
Tipus d’allargament coronari
1. ALLARGAMENT CORONARI PER RAONS PROTÈSICS
a) Manca de retenció.
b) Presència de càries subgingival
c) Presència d’una fractura de l’arrel, o una perforació, reabsorció radicular subgingival a la corona.
d) Presència de restauracions subgingivals (per sota de la geniva)
2. ALLARGAMENT CORONARI PER RAONS ESTÈTIQUES
La combinació d’una corona clínica curta amb la línia de somriure alta produeix una excessiva quantitat de geniva exposada quan el pacient parla o somriu, denominant somriure gingival, i pot desencadenar grans problemes estètics. El diagnòstic clínic-estètic per a la determinació d’un somriure gingival ha d’incloure el càlcul de la longitud de la corona clínica (des marge gingival fins a la vora incisal), la longitud de la corona anatòmica (des de la unió amelocementaria fins a la vora incisal), la dimensió de geniva queratinizada, la localització de la cresta alveolar, la posició de la dent i del fre.
Tècnique per al allargament coronari
1. ALLARGAMENT CORONARI QUIRÚRGIC
Entre els mètodes trobem la Gingivectomia (G) i el penjoll de reposició apical (CRA) amb i sense reducció òssia. El CRA amb reducció òssia és la tècnica més utilitzada per l’allargament coronari quirúrgic, ja que amb ella podem assegurar conservar l’amplada biològica i mantenir una arquitectura positiva.
2. EXTRUSIÓ I ERUPCIÓ FORÇADA MITJANÇANT ORTODÒNCIA
1. Extrusió lenta o erupció forçada com el moviment ortodòntic en direcció coronal sobre el qual s’aplica una força contínua i suau produint canvis en els teixits tous i os del voltant.
2. Extrusió ràpida o erupció forçada amb fibrotomía:
3. EXTRUSIÓ QUIRÚRGICA
Consisteix en una avulsió de la dent sense danyar les taules òssies i un cop
luxat es posiciona coronalmente dins de l’alvèol en la posició idònia, que es fixa a aquest nivell a través d’una ferulització a les dents adjacents o amb sutura interdental
Dr. Josep Baratau
Reeducació funcional: Dra. M.Montaraz La traumatologia dentària té gran importància en els últims temps degut als accidents de trànsit, a…
Fèrules de descarga: Dra. Ana Chavez És un aparell de resina que té que ser rígid, en forma de ferradura…
Reeducació funcional: Dra. M.Montaraz Reeducació funcional, control d’hàbits perniciosos i ortodòncia Moltes vegades el pacient (o els seus pares en…